На вълната на успеха: Rosenblatt Securities препоръчва закупуване на акции на AMD и продаване ценните книги на Intel

На процесорния пазар отдавна доминира Intel, а делът на чиповете на AMD бе няколко пъти по-малък. Но през последните месеци протекоха много събития, които могат да променят тази ситуация. Някои от промените се виждат много добре.

Предлагайки много успешните процесори Ryzen и сървърните чипове EPYC, компанията AMD вдъхна увереност не само на своите фенове, но и в умовете на пазарните аналитици. Така например главният аналитик на компанията Rosenblatt Securities Ханс Мосеман (Hans Mosesmann) потвърди рейтинга Buy (препоръчва се за закупуване) на акциите на AMD. В същото време на акциите на Intel бе даден рейтинга Sell (препоръчва се за продаване). Трябва да отбележим, че подобен рейтинг акциите на Intel получават твърде рядко и те като правило се препоръчват да бъдат купувани, понеже има висока вероятност тяхната цена да нарасне.

Няколко са факторите, повлияли на решенията на аналитиците. Един от тях е представянето на процесорите EPYC, които по всички ключови параметри превъзхождат чиповете Intel Xeon.

Освен това, конфигурация със само един процесор EPYC предлага повече процесорни ядра и PCIe линии, отколкото конфигурация с два процесора Intel Xeon.

И още, десктоп процесорите Ryzen са с 10% по-малък размер в сравнение със съпоставимите чипове на Intel, и дори са по-евтини.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *